Tuesday, May 5, 2015

Tratamente Helicobacter Pylori

Helicobacter Pylori este o bacterie localizată la nivelul mucoasei stomacului și a duodenului și care are o capacitate mare de a infecta mediul acid de la nivelul stomacului. Peste 50% din populație este afectată de această bacterie, fiind considerată a doua cea mai raspândită bacterie din lume după caria dentară.

Helicobacter Pylori este responsabilă de majoritatea infecțiilor și afecțiunilor gastrice și poate persista în mediul dur și acid al stomacului toată viața. Chiar dacă mucoasa gastrică este protejată împotriva infecțiilor bacteriene, caracterele unice ale acestei bacterii îi permit intrarea în mucus, transmiterea și colonizarea. Odată intrată în organism, bacteria cauzează o inflamație continuă a mucoasei gastrice.  

Cum se transmite?

Această bacterie se poate transmite prin folosirea aceleiași toalete sau lucruri precum haine și pături, prin sărut, respirație, lipsa spălării pe mâini și apă contaminată, însă nu se manifestă la toate persoanele. Există persoane care au Helicobacter Pylori și nu știu, în timp ce alte persoane suferă de consecințele negative ale bacteriei, precum gastrita cronică, ulcerul sau cancerul gastric.

Din păcate, anti-inflamatoarele și tratamentele care sunt utilizate în general împotriva acestei bacterii măresc riscul de ulcer sau provoacă sângerări la nivelul stomacului.

Cum o identificăm?

Identificarea acestei bacterii se poate realiza prin următoarele metode:
  • Testul respirator cu uree
  • Biopsia gastrică
  • Recoltarea sângelui din braț
  • Recoltarea materiei fecale

Consecințele negative ale bacteriei

Helicobacter Pylori poate fi cauza respirației urât mirositoare. Cercetările recente ale specialiștilor au demonstrat faptul că bacteria poate trăi în gura unei persoane infectate și se poate asocia cu alte bacterii, cauzând un miros neplăcut.

Helicobacter Pylori poate conduce în timp la afecțiuni grave ale stomacului, cea mai gravă fiind cancerul gastric. Este considerată un agent cancerigen de gradul I încă din anul 1994, însă din fericire durează mulți ani până să ajungă la ultimul stadiu, timp în care persoanele infectate se pot trata. De asemenea, persoanelor infectate cu Helicobacter Pylori nu le este recomandat consumul de sare în exces, fumatul, saramurile, carnea roșie, peștele afumat sau expunerea la nitrați, respectivi nitriți.

Tratamente

Fiind o bacterie persistentă, Helicobacter Pylori dezvoltă foarte ușor și rapid rezistență la antibiotice. Astfel, tratamentul cu antibiotice poate fi mai dificil și uneori chiar inutil. Orice tratament trebuie să fie recomandat de către medicul gastroenterolog.        

► Tripla terapie - este cea mai utilizată schemă de tratament ce îmbină două antibiotice din clase diferite, alături de un medicament care inhibă secreția de acid la nivelul stomacului. Terapia durează aproximativ două săptămâni, timp în care se iau cele trei medicamente, după care se continuă aproximativ o lună doar cu medicamentul care inhibă secreția de acid.

► Cvadrupla terapie - această terapie îmbină două antibiotice, un medicament care inhibă secreția de acid la nivelul stomacului și un preparat de bismut.

► Tratament cu uleiuri esențiale - uleiurile esențiale utilizate în acest tip de tratament au o acțiune anti-inflamatoare și luptă împotriva infecției, precum și a recidivelor. Printre cele mai utilizate uleiuri care inhibă creșterea Helicobacter pylori se numără uleiul de scorțișoară, oregano, cimbru, mușețel și mentă.

► Cura cu apă terapeutică - apele terapeutice sunt considerate cel mai natural remediu. Curele cu ape terapeutice ajută la reglarea nivelului acido-bazic din organism, previn durerile gastrice și pe lângă eradicarea Helicobacter Pylori tratează multiple afecțiuni ale stomacului. În funcție de afecțiune, o cură poate dura începând de la o saptămână, până la două luni.

No comments:

Post a Comment